Is jouw kind intrinsiek gemotiveerd voor school?

Wat is de motivatie voor leerlingen om met school bezig te zijn?

Intrinsieke motivatie, zoals nieuwsgierigheid?

Of hebben ze vooral een extern doel, zoals het halen van goede cijfers?

Of willen ze helemaal geen moeite doen voor school?

Als een leerling niet gemotiveerd is, probeer ik er achter te komen waarom niet.

Tijdens onze studiecoaching lijkt het er soms op dat ons schoolsysteem op dit moment niet in staat lijkt om de blijvende interesse van gemotiveerde en intelligente kinderen aan te boren. Veel leerlingen lijken in hun leren vooral gedreven door de angst voor een onvoldoende.

Wanneer het enige doel is om de vereiste tentamens, proefwerken of studiepunten te halen, dan krijgen leerlingen of studenten een passieve houding: ‘vertel mij maar wat ik moet doen’.

Een brede ontplooiing wordt sterk bepaald door de ontwikkeling van intrinsieke motivatie. Om iets te bereiken moet je wat doen. Je moet iets ondernemen. Voor een blijvend effect is het van cruciaal belang dat leerlingen zelf willen veranderen. Intrinsieke motivatie is misschien wel het enige dat echt werkt. De behoefte om anders met schoolwerk om te gaan moet van binnenuit komen en niet worden opgelegd. Wat ik dan ook zoveel mogelijk probeer is de natuurlijke ambitie, motivaties en vermogen om zich uitgedaagd te voelen bij tieners te stimuleren. En bevorderen van de intrinsieke motivatie om cognitieve kennis en inzichten te verwerven.

Uit veel onderzoek weten we inmiddels dat intrinsiek gemotiveerd leren leidt tot betere prestaties.

Tijdens de begeleiding werk ik ook aan de sociaal-emotionele ontwikkeling, deze is namelijk juist essentieel voor het leren-te-leren, de persoonsvorming, de leermotivatie en voor het begrip waarom bepaalde leerstof belangrijk voor ze is.

Jonge kinderen zijn over het algemeen nieuwsgierig en leergierig. Richting hun tienertijd gaan andere zaken de boventoon voeren. Een tienerbrein is vaak niet geboeid door school, maar is vrijwel alleen geïnteresseerd in leeftijdgenoten. Hoe zorg je er als studiecoach dan toch voor dat studiebegeleiding aankomt bij tieners? Wat ik doe is leerlingen meer inzicht geven in ‘waar is deze lesstof goed voor?’ en ‘waartoe dient studiecoaching?’ Niet een enkele keer, maar ik  maak het tot leidraad van de begeleiding in bredere zin. Als leerlingen weten waarvoor ze werken, neemt de motivatie toe.

Door in te spelen op drie psychologische basisbehoeften, stimuleren wij de intrinsieke motivatie van de leerlingen:

Autonomie.

De leerling krijgt invloed op de manier waarop hij/zij huiswerk maakt en uiteindelijk meer vrijheid om huiswerk naar eigen inzicht uit te voeren.

Competentie.

Ik stimuleer het zelfvertrouwen van de leerling in zijn eigen kunnen.

Verbondenheid.

De leerling heeft het vertrouwen in mij. Dat betekent dat hij/zij zich vrij voelt om vragen te stellen en niet bang is om fouten te maken.

 

Nieuwsgierig naar hoe ik werk aan intrinsieke motivatie bij scholieren?

Bel voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek Diana Kappen 06 29 111 250 of mail naar hallo@dianakappen.nl.